Herbata Earl Grey - angielska czarna herbata

Herbata Earl Grey - angielska czarna herbata
Autor Elwira Kamińska
Elwira Kamińska24.12.2023 | 7 min.

Earl Grey herbata to popularny gatunek angielskiej czarnej herbaty, który charakteryzuje się wyjątkowym aromatem i smakiem. Ze względu na dodatek olejku bergamotowego wyróżnia się cytrusowym posmakiem i kwiatowym zapachem. Herbata Earl Grey cieszy się uznaniem na całym świecie od ponad 200 lat, a jej nazwa pochodzi od hrabiego Greya, któremu przypisuje się stworzenie tej mieszanki. W niniejszym artykule przyjrzymy się bliżej historii, właściwościom, sposobom parzenia oraz popularności herbaty Earl Grey.

Kluczowe wnioski:
  • Herbata Earl Grey zawdzięcza swój wyjątkowy smak i aromat dodatkowi olejku bergamotowego
  • Ma właściwości pobudzające i relaksujące, dzięki zawartości kofeiny i linalolu
  • Została stworzona w XIX wieku dla brytyjskiego premiera hrabiego Greya
  • Do ulubionych earl grey należy tradycyjna forma, ale popularne są również warianty owocowe oraz mleczne
  • Obecnie uznawana za symbol angielskiej herbaty pitnej kultury, znana na całym świecie

Składniki herbaty Earl Grey

Podstawowymi składnikami herbaty Earl Grey są liście czarnej herbaty gatunku assam lub cejlońskiej. Jednak kluczowym elementem, który nadaje jej wyjątkowy smak i zapach, jest olejek bergamotowy.

Olejek bergamotowy pozyskiwany jest z owoców drzewa bergamotowego, które rośnie głównie we Włoszech. Ma on cytrusowy, kwiatowo-owocowy aromat. W połączeniu z nutą czarnej herbaty tworzy charakterystyczny bukiet zapachowy herbaty Earl Grey.

Oprócz tych głównych składników, w zależności od producenta mieszanka może być wzbogacona również o inne dodatki. Mogą to być na przykład płatki róży, skórka pomarańczy, kwiat hibiskusa czy też anyż gwiazdkowy.

Niekiedy herbacie Earl Grey towarzyszą suszone owoce: morele, żurawina, rodzynki lub pokrojone skórki owoców cytrusowych. Takie dodatki oczywiście wpływają na ostateczny smak i zapach parzonej herbaty.

Właściwości zdrowotne herbaty Earl Grey

Herbata Earl Grey podobnie jak inne gatunki czarnej herbaty, poprzez zawartość kofeiny może korzystnie wpływać na koncentrację, pamięć oraz samopoczucie.

Pobudza też układ krążenia, przyspieszając metabolizm. Ma działanie moczopędne, dzięki czemu pomaga w usuwaniu zbędnych substancji z organizmu.

Olejek bergamotowy obecny w herbacie Earl Grey, oprócz aromatu dostarcza także cennych substancji, takich jak flawonoidy. Mają one działanie przeciwutleniające, dzięki czemu mogą chronić komórki przed stresem oksydacyjnym.

Poza tym flawonoidy działają też przeciwzapalnie i wspierają układ odpornościowy. Mogą więc pomóc organizmowi w zwalczaniu niekorzystnych procesów zachodzących w ciele.

Zawartość kofeiny 15-75 mg/150 ml
Zawartość flawonoidów 5-10 mg/100 g

Smak i aromat herbaty Earl Grey

Herbata Earl Grey ma intensywnie cytrusowy smak i aromat, wyczuwalny jest również kwiatowo-owocowy posmak bergamoty.

Finalny smak zależy od proporcji olejku bergamotowego użytego do aromatyzowania herbaty. Im większa zawartość olejku, tym mocniejsze są kwiatowo-cytrusowe nuty.

Ponadto ostateczny bukiet aromatyczny jest też pochodną innych dodatkowych składników takich jak suszone owoce czy płatki kwiatów. One także wzbogacają smak i zapach gotowego naparu.

Cytrusowy aromat i orzeźwiający posmak czyni z herbaty Earl Grey idealny napój zarówno na ciepłe, jak i chłodne dni. Pasuje do śniadania, deseru oraz przerwy w ciągu dnia.

Odmiany smakowe

Klasyczny Earl Grey z dodatkiem tylko olejku bergamotowego to wciąż najchętniej wybierana odmiana tej popularnej herbaty. Jednak na rynku dostępnych jest szereg wariacji o różnych owocowych aromatach.

Jedną z najbardziej lubianych odmian jest Earl Grey z nutą malinową. Inną popularną wersją jest herbata z dodatkiem skórki cytrynowej lub limonkowej, która nadaje napojowi jeszcze bardziej orzeźwiających akcentów cytrusowych.

Przygotowanie herbaty Earl Grey

Herbata Earl Grey - angielska czarna herbata

Sposób parzenia herbaty Earl Grey nie różni się znacząco od innych gatunków. Zaleca się stosowanie około 2-3 g suszonych liści na 150 ml wody.

Najlepiej używać świeżej wody nie gazowanej, przegotowanej do temperatury około 90-95°C. Wyższa temperatura może powodować wyekstrahowanie z liści garbników, które nadają herbacie cierpki, gorzki posmak.

Herbata Earl Grey parzona jest zazwyczaj bezpośrednio w filiżance lub dzbanku ceramicznym przez okres 3-4 minut. Po tym czasie napar jest gotowy do picia. Można go ewentualnie przelać przez sitko, aby usunąć luźne liście.

Niektórzy polecają dwukrotne zaparzanie tych samych suszonych liści. Wówczas najpierw przygotowuje się krótki napar, który się wylewa. Dopiero drugie parzenie daje finalny napój do picia.

Należy pić Earl Grey powoli, delektując się jego aromatycznym bukietem w smaku i zapachu.

Dobrze skomponowana herbata Earl Grey nie wymaga dodawania cukru ani mleka. Te dodatki mogą niepotrzebnie tłumić jej naturalne walory smakowe.

Historia herbaty Earl Grey

Herbatę Earl Grey stworzono na początku XIX wieku, prawdopodobnie około roku 1820.

Według legendy miała być przygotowana specjalnie z myślą o brytyjskim premierze, Karolu Greyu, drugim hrabim Grey. Skomponował ją chiński znawca herbaty, aby odpowiedzieć na zamówienie hrabiego.

Nie jest jasne, czy rzeczywiście hrabia Grey był inicjatorem tej mieszanki. Jednak to właśnie jemu zawdzięcza ona swoją popularną obecnie nazwę.

Wyjątkowa kompozycja szybko zdobyła uznanie arystokratów i zamożniejszych warstw społeczeństwa. Wkrótce Earl Grey stała się symbolem angielskiej kultury picia herbaty.

Dzisiaj jest jedną z najbardziej rozpoznawalnych mieszanek herbacianych na świecie, a jej cytrusowy aromat uwielbiają miliony amatorów tego napoju.

Herbata Earl Grey a inne herbaty

Mimo rosnącej popularności innych gatunków, klasyczna czarna herbata wciąż pozostaje podstawą angielskiego dziedzictwa herbaty pitnej.

Spośród wielu odmian czarnej herbaty, mieszanka Earl Grey niewątpliwie zajmuje pozycję wyjątkową. Jej charakterystyczny aromat sprawia, że wyróżnia się na tle czarnych herbat z dodatkami.

Również pod względem mocy kofeinowej, Earl Grey zwykle ustępuje miejsca takim gatunkom jak assam czy cejlońska. Zawiera przeciętnie około 30-45 mg kofeiny w 150 ml naparu.

Inną ważną cechą wyróżniającą ją spośród innych rodzajów herbat, jest bogactwo flawonoidów pochodzących z olejku bergamotowego. Tym samym herbata Earl Grey może być cennym uzupełnieniem codziennej diety.

Podsumowując, mieszanka Earl Grey ze względu na swój wyjątkowy aromat, historię i ponadczasową popularność zajmuje szczególne miejsce w rodzinie herbat czarnych.

Podsumowanie

Herbata Earl Grey to wyjątkowa odmiana angielskiej czarnej herbaty, która zdobyła uznanie na całym świecie. Jej charakterystyczny cytrusowy aromat zawdzięcza dodatkowi olejku bergamotowego. Oprócz tego wyróżniają ją także walory smakowe oraz potwierdzone badaniami właściwości prozdrowotne.

Mieszanka została stworzona na początku XIX wieku specjalnie z myślą o brytyjskim premierze, hrabim Greyu. Jej nazwa upamiętnia właśnie tamte wydarzenia. Dzisiaj herbata Earl Grey uznawana jest za symbol angielskiej herbaty pitnej.

Klasyczny Earl Grey parzy się z liści czarnej herbaty oraz olejku bergamotowego. Jednak na rynku dostępne są także warianty owocowe oraz Earl Grey mleczna, z dodatkiem mleka. Każdy amator herbat z łatwością znajdzie coś dla siebie.

Podsumowując, wyjątkowe połączenie nut cytrusowych z delikatną goryczką czarnej herbaty sprawia, że Earl Grey pozostaje ponadczasowym hitem. Jej aromatyczny bukiet wciąż znajduje nowych zwolenników na całym świecie.

Najczęściej zadawane pytania

Nazwa herbaty pochodzi od tytułu arystokratycznego jej domniemanego twórcy – hrabiego Karola Greya. Był on premierem Wielkiej Brytanii na początku XIX wieku. Legenda głosi, że herbata została skomponowana specjalnie z myślą o nim przez chińskiego specjalistę.

Podstawą Earl Grey są liście czarnej herbaty, najczęściej gatunku assam lub cejlońskiej. Kluczowym dodatkiem nadającym jej charakterystyczny smak i aromat jest olejek z owoców drzewa bergamotowego.

Earl Grey parzy się podobnie jak zwykłą czarną herbatę, z tym że zalecana temperatura wody to około 90-95°C. Liście zaparza się przez 3-4 minuty, po czym herbata jest gotowa do picia. Można ją ewentualnie przelać przez sitko.

Tak, podobnie jak inne herbaty czarne Earl Grey zawiera kofeinę, która odpowiada za jej pobudzające działanie. Jej standardowa zawartość w filiżance earl grey to około 30-45 mg.

Wysokiej jakości earl grey od renomowanych firm herbacianych warto szukać w specjalistycznych sklepach z herbatą. Dobrym źródłem są również sprawdzone sklepy internetowe, gdzie można znaleźć szeroki wybór gatunków i aromatów.

5 Podobnych Artykułów:

  1. Herbata Pukka - ceny i rodzaje herbaty ziołowej
  2. Kawa irlandzka - przepis, historia, najlepsze Irish coffee
  3. Kawiarnia Żoliborz - idealne miejsce na kawę i pyszne desery
  4. Jak herbata na pobudzenie wpływa na organizm
  5. Ekspres do kawy profesjonalny do gastronomii online
tagTagi
shareUdostępnij
Autor Elwira Kamińska
Elwira Kamińska

Pasjonatka podróży i kawy. Na blogu opisuję zwiedzane kafejki w różnych zakątkach świata, lokalne tradycje parzenia kawy i ciekawe smaki. Dzielę się też wspomnieniami z wypraw do miejsc produkcji kawy.

Oceń artykuł
rating-fill
rating-fill
rating-fill
rating-fill
rating-fill
Ocena: 0.00 Liczba głosów: 0

Komentarze (0)

email
email

Polecane artykuły