Jak zrobić espresso bez ekspresu - wskazówki i porady

Jak zrobić espresso bez ekspresu - wskazówki i porady
Autor Elwira Kamińska
Elwira Kamińska23.12.2023 | 6 min.

Jak zrobić espresso bez ekspresu i kawiarki? To pytanie zadaje sobie wielu miłośników tego aromatycznego napoju. Chociaż brak odpowiedniego sprzętu może stanowić wyzwanie, przygotowanie smacznego espresso w warunkach domowych jest jak najbardziej możliwe. W tym poradniku dzielę się kilkoma sprawdzonymi sposobami, które pozwolą Ci samodzielnie zaparzyć pełnowartościową kawę bez użycia ekspresu czy kawiarki.

Kluczowe wnioski:
  • Z pomocą przydadzą się młynek do kawy i butelka PET.
  • Kluczowe jest odpowiednie zmielenie ziaren i temperatura wody.
  • Dzięki spienianiu mleka uzyskasz autentyczną piankę godną baristy.
  • Wystarczy kilka prostych tricków, by samodzielnie przyrządzić espresso.
  • Bez specjalistycznego sprzętu też jesteś w stanie poczuć prawdziwy smak tej kawy.

Gotowe espresso w 3 krokach

Czy to możliwe, aby przygotować prawdziwe włoskie espresso bez użycia ekspresu czy kawiarki? Okazuje się, że tak! Wystarczy kilka prostych tricków i niezbędnych akcesoriów, by samodzielnie parzyć tę aromatyczną kawę w warunkach domowych. Poniżej przedstawiam krok po kroku, jak zrobić smaczne espresso bez specjalistycznego sprzętu.

Kluczem do sukcesu jest odpowiednie zmielenie ziaren kawy - powinny one mieć konsystencję drobnego piasku. Tylko wtedy uda nam się uzyskać gęstą kremową piankę, która charakteryzuje prawdziwe włoskie espresso. Niezbędny okaże się więc młynek do kawy umożliwiający regulację stopnia zmielenia.

Kolejny ważny element to temperatura wody - powinna ona mieć około 90-95 stopni Celsjusza. Tylko taka temperatura pozwoli na idealne wyekstrahowanie aromatów z drobno zmielonych ziaren.

Mielenie ziaren na mączkę w domu

Rozpocznijmy więc od przygotowania mączki kawowej, czyli bazy do zaparzenia espresso. Tutaj przyda się porządny młynek, najlepiej żarnowy. Ustaw stopień mielenia tak, aby ziarna zostały zmielone na bardzo drobną, piaszczystą mączkę. Tylko wtedy uda Ci się uzyskać gęstą, aksamitną piankę.

Alternatywą może być także użycie gotowej, świeżo mielonej mieszanki espresso. Wystarczy kupić ją w kawiarni lub palarni kawy. Nie polecam jednak mielonej kawy z supermarketu - najpewniej będzie zbyt grubo zmielona i nie uzyskasz z niej dobrych efektów.

Przygotowanie ekspresu ręcznego z butelki

Parzenie kawy bez ekspresu brzmi jak misja niemożliwa, lecz wcale nie jest. Podstawowym akcesorium potrzebnym do zaparzenia espresso w domu jest butelka PET po napoju o pojemności 0,5 lub 1 litra.

Wystarczy zrobić w jej dolnej części niewielki otwór o średnicy około 5-7 mm, który będzie pełnił funkcję dyszy. Możesz go wykonać przy pomocy ostro zakończonego noża lub rozżarzonego gwoździa. Dzięki temu z impetem wypływająca przez dyszę woda pod ciśnieniem pozwoli nam uzyskać typową piankę.

Butelka PET w połączeniu ze świeżo zmieloną kawą pozwoli nam poczuć smak prawdziwego włoskiego espresso w warunkach domowych.

Montaż ekspresu ręcznego

Gdy mamy już zmieloną kawę oraz przygotowaną butelkę, możemy przystąpić do montażu naszego ekspresu. Wsyp 2-3 łyżeczki świeżej mączki do butelki. Następnie wlej około 50 ml wrzącej wody i mieszaj łyżeczką przez około 10 sekund. Dzięki temu zaparzysz kawę i nasycisz ją wodą.

Teraz wlej resztę wrzątku (ok. 200 ml), zakręć butelkę i energicznie potrząsaj przez kilkanaście sekund. Na koniec odkręć zakrętkę i delikatnie ściskaj butelkę, aby pod ciśnieniem wypłynęła kawa przez naszą „dyszę” prosto do filiżanki.

Krok 1 Zmielenie ziaren na drobną mączkę
Krok 2 Przygotowanie butelki z dyszą
Krok 3 Zalanie mączki wrzątkiem i wytworzenie ciśnienia

Zalanie mączki wrzącą wodą

Gdy Twoja butelka jest już gotowa i napełniona ze świeżo zmieloną kawą, nadszedł czas na zaparzenie naszego domowego espresso. Kluczowym elementem jest tu odpowiednia temperatura wody, która powinna wynosić 90-95°C. Niektórzy dodają wrzątek prosto z czajnika, jednak ja polecam lekko go schłodzić, aby nie przypalić ziaren.

Zalej zatem mączkę w butelce około 50 ml wody i wymieszaj, nasycając kawę. Następnie dolej resztę wrzątku i szczelnie zakręć butelkę. Potrząsaj nią przez kilkanaście sekund, aby woda dobrze wymieszała się z kawą pod ciśnieniem. Na koniec wystarczy odkręcić zakrętkę i powoli ściskać butelkę, przelewając espresso do filiżanki przez naszą „dyszę”.

Szybka piana z mleka w kubku

Jak zrobić espresso bez ekspresu - wskazówki i porady

Aby dopełnić smaku przygotowanego espresso, warto spienić mleko i uzyskać idealną piankę godną prawdziwego baristy. W tym celu wystarczy szklanka oraz mikser lub blender z końcówką do ubijania. Podgrzej mleko do temperatury 60-65°C (nie gotuj go!) i wlej około 100 ml do naczynia.

Zanurz końcówkę miksera na głębokość około 1 cm i ubijaj przez około 60-90 sekund. Piana powinna mieć kremową, aksamitną konsystencję. Jeśli jest zbyt płynna, spróbuj dolać nieco zimnego mleka i ubijaj dalej. Tak przygotowaną piankę wlej delikatnie łyżką na wierzch espresso.

Dekoracja pianki na espresso w domu

Na koniec pozostało już tylko odpowiednio udekorować nasze domowe espresso wraz ze spienionym mlekiem. W tym celu sięgnij po ulubione dodatki - czekoladowy posypki, kakao, goździki, cynamon lub wiórki czekolady będą idealne.

Możesz też spróbować wlać na wierzch pianki odrobinę karmelu lub syropu o wybranym smaku, np. waniliowym lub orzechowym. Pozwoli to wydobyć jeszcze więcej aromatu z przygotowanej przez Ciebie kawy. Pyszne espresso gotowe! Miłego picia i do kolejnej małej czarnej.

  • Parzenie kawy bez ekspresu jest możliwe, jeśli tylko dysponujesz odpowiednimi akcesoriami.
  • Kluczem do sukcesu jest mielenie ziaren na bardzo drobną mączkę oraz odpowiednia temperatura wody.

Podsumowanie

Jak wynika z powyższego artykułu, parzenie kawy bez ekspresu jest jak najbardziej możliwe! Oczywiście wymaga to kilku sprytnych zabiegów i specjalnie przygotowanych akcesoriów, jednak efekt końcowy z pewnością Was zachwyci. Uzyskacie prawdziwe włoskie espresso z gęstą, kremową pianką godną prawdziwego baristy.

Kluczowe jest odpowiednie, bardzo drobne zmielenie ziaren kawy, które pozwoli wyeksponować aromat i uzyskać aksamitną konsystencję. Niezbędna będzie także butelka PET z dyszą imitującą system ekspresu ciśnieniowego. To właśnie dzięki niej i odpowiedniej temperaturze wody uda Wam się uzyskać idealną piankę.

Jednocześnie pamiętajcie, że espresso bez ekspresu wymaga nieco wprawy i kilku prób. Nie zniechęcajcie się jednak na początku - z każdą kolejną małą czarną będziecie coraz bliżej ideału! A kto wie, może własnoręcznie parzona kawa bez specjalistycznych maszyn stanie się Waszym codziennym rytuałem?

Mam nadzieję, że ten artykuł dodał Wam odwagi do samodzielnych eksperymentów baristycznych w warunkach domowych. Jeśli macie jakieś pytania lub własne sprawdzone sposoby, koniecznie dajcie znać w komentarzach!

5 Podobnych Artykułów

  1. Herbata Pukka - ceny i rodzaje herbaty ziołowej
  2. Ekspres Gaggia - najlepsze modele, porównanie, opinie
  3. Ile razy dziennie można pić yerba - zalecana dawka yerby
  4. Jak herbata na pobudzenie wpływa na organizm
  5. Ile kalorii ma latte - Kawa latte kcal, wartość kaloryczna
tagTagi
shareUdostępnij artykuł
Autor Elwira Kamińska
Elwira Kamińska

Pasjonatka podróży i kawy. Na blogu opisuję zwiedzane kafejki w różnych zakątkach świata, lokalne tradycje parzenia kawy i ciekawe smaki. Dzielę się też wspomnieniami z wypraw do miejsc produkcji kawy.

Oceń artykuł
rating-fill
rating-fill
rating-fill
rating-fill
rating-fill
Ocena: 4.00 Liczba głosów: 1

Komentarze(0)

email
email

Polecane artykuły