Tapioka do bubble tea - przepis i jak zrobić

Tapioka do bubble tea - przepis i jak zrobić
Autor Elwira Kamińska
Elwira Kamińska24.12.2023 | 6 min.

Tapioka do bubble tea to idealny dodatek, który sprawia, że ten popularny napój staje się wyjątkowy. Perły tapioki dodają mu niepowtarzalnej gładkiej struktury i interesującego smaku. W tym artykule dowiesz się jak przygotować własną tapiokę do bubble tea w domu, jakie składniki dodać by uzyskać różne smaki oraz jak podać gotowy napój z tymi apetycznymi kuleczkami.

Kluczowe wnioski:
  • Tapioka to skrobia wyekstrahowana z bulwy manioku, którą można kupić w sklepach azjatyckich.
  • Aby przygotować własną tapiokę, gotujemy ziarna tapioki, aż uzyskają konsystencję gęstej zawiesiny.
  • Możemy dodać smaku tapioki syropy owocowe, kakao, wanilię lub składniki kojarzące się z danym smakiem bubble tea.
  • Ugotowaną, schłodzoną i osączoną tapiokę dodajemy na samym końcu do przygotowanego napoju.
  • Podając bubble tea z tapioką pamiętajmy o słomce wystarczająco szerokiej, by mogły przez nią przechodzić kuleczki perłowe.

Tapioka do bubble tea. Przepis

Tapioka to skrobia wyekstrahowana z bulwy manioku, zwanej też kasawą lub yuccą. Ma postać drobnych, białych ziarenek. W Azji wykorzystuje się ją powszechnie do wyrobu makaronów, klusek czy właśnie bubblesów lub perełek do bubble tea. Tapioka nadaje napojowi wyjątkowej gładkiej struktury.

Gdzie kupić tapiokę

Surową tapiokę w postaci ziaren można dostać w dobrych sklepach z żywnością azjatycką. Często leży ona obok mąki z tapioki lub gotowych, suszonych klusek.

Koszt opakowania ziaren tapioki to zazwyczaj ok. 10-15 zł za 400 g. Z takiej ilości otrzymamy ok. 1 l gotowej masy perłowej.

Jak przygotować tapiokę perłową

Tapioka w tej postaci nie nadaje się jeszcze do bubble tea. Musimy ziarna ugotować w wodzie, aby uzyskały konsystencję gęstej zawiesiny z drobnymi kuleczkami. Otrzymujemy wtedy typową masę perłową.

Przygotowanie tapioki wcale nie jest trudne. Gotujemy ją podobnie jak zwykły ryż lub kaszę, tylko znacznie krócej. Cały proces zajmuje ok. 15 minut.

Przepis na domową tapiokę perłową

Składniki:

  • 1 szklanka (250 ml) ziaren tapioki
  • 5 szklanek (1,25 l) wody

Sposób przygotowania:

  1. Wlej tapiokę do garnka z zimną wodą. Zamieszaj.
  2. Gotuj na małym ogniu przez ok. 15 min, nieustannie mieszając.
  3. Gdy masa zgęstnieje i będzie przypominać gęstą, klejącą zawiesinę lub papkę z drobnymi kuleczkami, zdejmij z ognia.
  4. Wystudź gotową masę perłową w temperaturze pokojowej.

Tak przygotowana tapioka jest gotowa do wykorzystania w bubble tea. Możemy ją od razu wykorzystać albo przechować w lodówce do 3-4 dni w szczelnym pojemniku.

Dodawanie składników smakowych

Bezsmakowa tapioka perłowa sama w sobie nie jest zbyt smaczna. Żeby nadać jej wyrazisty aromat i smak, trzeba dodać odpowiednie składniki podczas gotowania.

Syropy i dodatki smakowe

Do gotowej masy perłowej możemy dodać na przykład:

  • syrop (np. malinowy, wiśniowy, kokosowy)
  • kakao lub czekoladę
  • aromat (wanilia, karmel itp.)
  • suszone i starte owoce

Wszystkie te składniki wystarczy wymieszać z masą tapiokową po zdjęciu jej z ognia i odstawieniu do schłodzenia. Otrzymamy wtedy pyszne, słodkie kulki o wybranym smaku.

Smak tapioki Propozycja składników
Truskawkowy Syrop truskawkowy + aromat waniliowy
Kokosowy Mleczko kokosowe + wiórki kokosowe
Czekoladowy Kakao + syrop czekoladowy

Mieszanki smakowe z tapioką

Oprócz słodkich wersji, możemy przygotować także tapiokę wytrawną. Świetnie sprawdzą się tutaj składniki kojarzące nam się z danym rodzajem bubble tea.

Np. do tapioki matcha warto dodać sproszkowaną herbatę matcha i aromat migdałowy. Do tapioki mlecznej - mleko w proszku i wanilię itd.

Przygotowanie napoju bubble tea

Tapioka do bubble tea - przepis i jak zrobić

Mając już gotową, schłodzoną i osączoną masę perłową, możemy przystąpić do finalnego etapu - przyrządzenia bubble tea.

Bubble tea składa się zazwyczaj z 3 elementów:

  • bazy - herbata, kawa, koktajl mleczny itp.
  • dodatków smakowych - syropy, soki, owoce itp.
  • tapioki perłowej na samym końcu

Przygotowanie bazy i dodatków zależy od tego, jaki chcemy uzyskać napój. Największą popularnością cieszą się bubble tea:

  • mleczny - na bazie mleka, bita śmietana
  • herbaciany - na bazie czarnej, zielonej lub owocowej herbaty
  • owocowy - na bazie soków i smoothie

Gdy mamy już przygotowaną bazę z dodatkami, na samym końcu dodajemy łyżkę-dwie (do smaku) orzeźwiającej tapioki perłowej tuż przed podaniem.

Podawanie bubble tea z tapioką

By móc w pełni delektować się pysznym, gładkim bubble tea z kuleczkami tapioki, pamiętajmy o kilku zasadach.

Najważniejsza jest odpowiednio szeroka słomka - musi mieć przynajmniej 8-10 mm średnicy. Węższe blokują przechodzenie większych kulek lub perłek przez słomkę.

Sam napój bubble tea podawany jest w specjalnych, szczelnych kubeczkach lub szklankach. Pozwala to na bezproblemowe wstrząsanie i mieszanie tak, by perły tapioki były równomiernie rozprowadzone w całym napoju.

Dzięki temu możemy w pełni rozkoszować się wyjątkową, kremową konsystencją i smakiem tego orientalnego specjału.

Dodatek chrupiącej tapioki sprawia, że bubble tea jest napojem, który nie tylko gasi pragnienie ale i zachwyca podniebienie.

Podsumowanie

Bubble tea to napój, który zachwyca nie tylko smakiem, ale i wyjątkową kremową konsystencją. Kluczowym składnikiem decydującym o tym jest tapioka. Aby przygotować domowy bubble tea, musimy najpierw ugotować tapiokę na gładką masę perłową. Możemy nadać jej smak syropami, kakao lub owocami. Gdy mamy już naszą autorską wersję, łączymy ją z wybraną bazą - herbatą, koktajlem itp. Na koniec dodajemy łyżeczkę-dwie pysznej masy kulkowej. I bubble tea gotowe!

Przepis na bubble tea nie należy wcale do skomplikowanych. Trzeba tylko dobrać składniki do siebie i odpowiednio je przygotować. Ugotowana domowa tapioka perłowa może stać w lodówce nawet 3-4 dni. Dzięki temu zawsze mamy pod ręką ten wyjątkowy dodatek i w kilka chwil możemy sobie zrobić orzeźwiającego bubble tea z tapioką.

Pamiętajmy, że im większe perełki w napoju, tym szersza powinna być słomka. Inaczej możemy mieć problem z ich ssaniem. Dotyczy to zwłaszcza większych kulek tapioki. Dlatego do picia bubble tea zawsze używajmy specjalnie przystosowanych, szerokich słomek.

Eksperymentując ze smakami i składnikami bubble tea z tapioką, możemy stworzyć naprawdę wyjątkowe kompozycje. To świetny sposób na urozmaicenie codziennej diety i poczęstowanie czymś niezwykłym znajomych. Smacznego!

5 Podobnych Artykułów:

  1. Herbata Pukka - ceny i rodzaje herbaty ziołowej
  2. Kawa irlandzka - przepis, historia, najlepsze Irish coffee
  3. Kawiarnia Żoliborz - idealne miejsce na kawę i pyszne desery
  4. Jak herbata na pobudzenie wpływa na organizm
  5. Ekspres do kawy profesjonalny do gastronomii online
tagTagi
shareUdostępnij
Autor Elwira Kamińska
Elwira Kamińska

Pasjonatka podróży i kawy. Na blogu opisuję zwiedzane kafejki w różnych zakątkach świata, lokalne tradycje parzenia kawy i ciekawe smaki. Dzielę się też wspomnieniami z wypraw do miejsc produkcji kawy.

Oceń artykuł
rating-fill
rating-fill
rating-fill
rating-fill
rating-fill
Ocena: 0.00 Liczba głosów: 0

Komentarze (0)

email
email

Polecane artykuły