Metoda parzenia kawy z użyciem AeroPress - Kawa aromatyczna

Metoda parzenia kawy z użyciem AeroPress - Kawa aromatyczna
Autor Elwira Kamińska
Elwira Kamińska24.12.2023 | 7 min.

AeroPress jak parzyć to rewelacyjne narzędzie do parzenia aromatycznej kawy w domu. Dzięki niemu, bez większego wysiłku, przygotujesz pyszną kawę o intensywnym smaku i zapachu. W tym poradniku dowiesz się jak używać AeroPress, jakie składniki potrzebne są do parzenia oraz poznasz sprawdzone przepisy na aromatyczną kawę.

Kluczowe wnioski:
  • AeroPress to prosty i tani sposób na smaczną kawę w domu
  • Dzięki niemu łatwo uzyskasz kawę o bogatym smaku i aromacie
  • Wystarczy znać kilka trików, aby perfekcyjnie zaparzyć kawę
  • Przedstawimy sprawdzone przepisy, które pokochasz
  • Porównamy zalety AeroPress z tradycyjnym ekspresem

Jak zaparzyć kawę w AeroPress

AeroPress to genialny wynalazek w postaci przyrządu do przygotowywania aromatycznej kawy w domowych warunkach. Podstawę stanowi twardy cylinder stalowy lub plastikowy z ruchomym tłokiem. Dzięki wyjątkowej konstrukcji można zaparzyć kawę o głębokim smaku i bogatym aromacie, która nie ustępuje tej z prawdziwego ekspresu.

Chcąc przygotować kawę w AeroPress należy najpierw zagotować wodę i ostudzić ją do temp. 85-90 stopni Celsjusza. Następnie umieścić filtr papierowy w dolnej części urządzenia, dodać 2 zmielone łyżki kawy (pojedyncza dawka) i opuścić tłok, lekko dociskając kawę. Nalać gorącej wody pozostawiając ok. 2 cm od góry, poczekać dwie minuty i powoli opuścić tłok tak aby kawa wypłynęła przez filtr do filiżanki.

Czas ekstrakcji i mielenie ziaren

Ważny jest czas ekstrakcji kawy - wynosi on najczęściej 60-120 sekund. Lepszy efekt otrzymamy z kawy drobno mielonej, ale bez przesady, aby uniknąć zbytniego rozpuszczenia gorzkich substancji. Do AeroPress polecany jest stopień mielenia jak do kawy przelewowej lub nieco mniejszy.

Zbyt krótki czas parzenia może dać kawę za słabo wyekstrahowaną, wodnistą a zbyt długi - goryczką i ostrą. Trzeba poeksperymentować aby trafić w swój idealny czas na uzyskanie ulubionego smaku.

Woda i proporcje

Ważna jest także temperatura i jakość wody. Najlepsza to świeżo przegotowana o temperaturze 85-92 °C. Należy przestrzegać proporcji - na jedną dawkę 2 płaskie łyżki kawy, wody tyle aby napełnić cylindrę po brzegi. Takie proporcje pozwolą na optymalne wyekstrahowanie aromatów z kawy.

AeroPress - instrukcja użytkowania

Używanie AeroPress jest bardzo proste i nie wymaga specjalnych umiejętności. Ponieważ jednorazowo przygotowujemy tylko 1-3 filiżanki, obsługa AeroPress nie zajmuje dużo czasu i jest bardzo wygodna.

Jak używać AeroPress krok po kroku

  1. Zagotować świeżą wodę i ostudzić do temp. 85-92 °C
  2. Umieścić filtr papierowy w dolnej części AeroPress
  3. Dodać 2 płaskie łyżeczki świeżo zmielonej kawy
  4. Delikatnie zagęścić kawę wciskając tłok
  5. Zalać gorącą wodą po brzegi cylindra
  6. Poczekać ok. 1-2 minuty aż kawa się zaparzy
  7. Powoli wciskać tłok tak by kawa przesączyła się do filiżanki
  8. Dodać mleko lub syrop wedle uznania

Jak widać, parzenie kawy w AeroPress jest bardzo proste i zajmuje dosłownie kilka minut. Taki sposób parzenia pozwala wydobyć z kawy bogactwo aromatów, których nie osiągniemy w zwykłym ekspresie przelewowym czy ciśnieniowym.

Kawa z AeroPress nie ustępuje tej z najlepszych kawiarni. To prawdziwy majstersztyk wydobycia aromatów z palonych ziaren.

Składniki potrzebne do parzenia w AeroPress

Kawa AeroPress to główny składnik, ale nie jedyny. Do przyrządzenia filiżanki pysznej kawy potrzebne będą:

  • Świeżo zmielona kawa - ok. 14-16 g na 1 filiżankę
  • Świeżo przegotowana woda o temp. 85-92 °C
  • Filtr papierowy do AeroPress
  • Opcjonalnie: mleko, syropy smakowe itp.

Najważniejsza jest wysokiej jakości palona kawa oraz odpowiednie zmielenie ziaren. Kawa do AeroPress powinna być drobno zmielona, ale nie za bardzo. Dobrym wyborem są ziarna zmielone na stopień espresso lub nieco grubszy.

Filtr papierowy

Filtr w AeroPress pełni kluczową funkcję - oddziela fusy od zaparzonej kawy wpływając na jej czystość. Standardowo używa się okrągłych filtrów z gęstego papieru, które idealnie pasują do cylindra. Można też spotkać filtry metalowe z drobnymi otworami pełniące podobną funkcję.

Warto korzystać wyłącznie z dedykowanych filtrów AeroPress, które sprawdzą się zdecydowanie lepiej niż zamienniki. Filtr należy wymieniać po każdym użyciu.

Najlepsze przepisy na kawę z AeroPress

Metoda parzenia kawy z użyciem AeroPress - Kawa aromatyczna

AeroPress może posłużyć do przyrządzenia wielu rodzajów kaw owych, od tradycyjnej czarnie po mleczne cappuccino. Możliwości eksperymentowania z przepisami są ogromne a my podamy kilka naszych ulubionych:

Klasyczna czarna kawa

  • 15 g świeżo palonej kawy
  • 225 g wody (1 filiżanka)
  • Czas parzenia 1 min 20 sec
  • 3 obroty tłoka podczas wciskania

Kawa z mlekiem

  • 15 g kawy
  • 170 g wody
  • 55 g mleka
  • Czas parzenia 1 min
  • 2 obroty tłoka
Kawa mrożona 15 g kawy
3 kostki lodu
170 g wody
55 g mleka
Cappuccino 15 g kawy
235 g wody
spienione mleko

Warto samemu poeksperymentować z ilością kawy, wody i czasem parzenia. Pozwoli to odkryć własne ulubione połączenia smakowe.

AeroPress kontra ekspres ciśnieniowy - porównanie

Ekspresy ciśnieniowe, zwłaszcza w wersji automatycznej, są obecnie bardzo popularne. Jednak AeroPress ma wiele zalet, które warto rozważyć.

Główne atuty AeroPress to przede wszystkim intensywny aromat kawy, pełnia smaku i łatwość zaparzania. Umożliwia precyzyjne sterowanie czasem i temperaturą parzenia co pozwala uzyskać wyjątkową jakość napoju. Dodatkowo AeroPress jest tańszy, poręczny i łatwy do utrzymania w czystości.

Automatyczne ekspresy ciśnieniowe za to cechuje wygoda i szybkość parzenia - wystarczy wcisnąć przycisk. Nie dają jednak takiej kontroli nad parametrami zaparzania i finalnym smakiem. Stosowane w nich systemy spieniania mleka także nie są idealne.

Oba rozwiązania mają więc swoje wady i zalety. AeroPress góruje pod względem jakości samej kawy oraz jej aromatu. Ekspres automatyczny zaś wygodą i szybkością użytkowania. Wybór zależy więc od indywidualnych potrzeb i oczekiwań co do finalnej kawy.

Zalety parzenia kawy za pomocą AeroPress

Podsumowując, używanie AeroPress do parzenia kawy ma wiele zalet. Oto kilka kluczowych powodów dla których warto rozważyć ten sposób:

  • Pozwala uzyskać kawę o pełnym i intensywnym aromacie
  • Łatwy w utrzymaniu czystości - wystarczy mycie wodą
  • Bardzo prosty w obsłudze, parzenie kawy zajmuje 2-3 minuty
  • Kompaktowy, zajmuje mało miejsca w kuchni
  • Niezawodny i solidnie wykonany - służy przez wiele lat

Dzięki AeroPress z powodzeniem przyrządzisz w domu kawę na poziomie najlepszych kawiarni. To świetny wybór dla każdego wielbiciela tego aromatycznego napoju.

Podsumowanie

AeroPress to rewelacyjny wynalazek umożliwiający przyrządzenie pysznej kawy w warunkach domowych. Dzięki niemu, przy odrobinie wprawy, zaparzysz kawę o intensywnym aromacie i głębokim smaku. Wystarczy świeżo zmielona kawa AeroPress, gorąca woda i papierowy filtr.

AeroPress do kawy to niezawodny sprzęt, z którym na pewno nie będziesz zawiedziony. Obsługa i czyszczenie urządzenia jest banalnie proste, a efekt zaskakująco dobry. Poręczny rozmiar sprawia, że z powodzeniem zabierzesz AeroPress ze sobą np. na biwak czy urlop.

Zapoznając się z tą instrukcją obsługi poznałeś podstawy parzenia aromatycznej kawy w AeroPress. Krok po kroku przedstawiliśmy jak go używać, jak dobrać optymalne parametry i składniki. Podaliśmy sprawdzone przepisy oraz porównanie z ekspresami.

Mamy nadzieję, że dzięki temu poradnikowi polubisz parzenie kawy w AeroPress tak samo jak my! To świetna metoda na codzienną porcję pysznej kawy w domu, którą gorąco polecamy.

5 Podobnych Artykułów:

  1. Herbata Pukka - ceny i rodzaje herbaty ziołowej
  2. Ekspres Gaggia - najlepsze modele, porównanie, opinie
  3. Ile razy dziennie można pić yerba - zalecana dawka yerby
  4. Jak herbata na pobudzenie wpływa na organizm
  5. Ekspres do kawy profesjonalny do gastronomii online
tagTagi
shareUdostępnij
Autor Elwira Kamińska
Elwira Kamińska

Pasjonatka podróży i kawy. Na blogu opisuję zwiedzane kafejki w różnych zakątkach świata, lokalne tradycje parzenia kawy i ciekawe smaki. Dzielę się też wspomnieniami z wypraw do miejsc produkcji kawy.

Oceń artykuł
rating-fill
rating-fill
rating-fill
rating-fill
rating-fill
Ocena: 0.00 Liczba głosów: 0

Komentarze (0)

email
email

Polecane artykuły